Blog

Savjeti i novosti

Autooprema Savjeti za pravilno održavanje guma Savjeti Zanimljivosti

Savjeti za pravilno održavanje guma

Gume su jedini dio vašeg vozila koji je u kontaktu s cestom te je stoga njihovo održavanje od vitalnog značaja za vašu sigurnost. Tlak u gumama uteče na upravljivost vozila, samo kočenje te potrošnju goriva. Preporučljivo je da tlak u gumama provjeravate jednom mjesečno.

Redovito provjeravanje tlaka u gumama

Gume su jedini dio vašeg vozila koji je u kontaktu s cestom te je stoga njihovo održavanje od vitalnog značaja za vašu sigurnost. Tlak u gumama uteče na upravljivost vozila, samo kočenje te potrošnju goriva. Preporučljivo je da tlak u gumama provjeravate jednom mjesečno. Preporučenu vrijednost tlaka zraka za vaše vozilo možete naći u priručniku samog vozila, na naljepnicama na bočnim vratima pored sjedala vozača, u ladici za odlaganje pored sjedala vozača ili s unutarnje strane vratašca spremnika goriva. Za provjeru tlaka zraka u gumama preporučujemo vam Goodyear digitalni mjerač tlaka. Tlak provjeravajte kada su gume hladne.

Redovito rotiranje guma

Rotiranje guma doprinosi njihovom ravnomjernijem trošenju, čime možete produžiti životni vijek guma, a i osigurati uravnoteženiju upravljivost i prianjanje vozila. Gume bi trebalo rotirati približno svakih 5000-7000 kilometara. Zamijenite gume kada pokazuju istrošenost prema indikatorima istrošenosti, čak i ako je na samo jednom dijelu profila, ili ako je debljina profila ispod zakonski dopuštenih 4 mm.

Ostali korisni savjeti
  • Nemojte parkirati iznad mrlja od ulja i sličnih tekućina jer to može dovesti do oštećenja gume.
  • Ako je došlo do sudara ili samo udara gume, prilikom popravka i servisa provjerite i unutrašnjost gume.
  • Brzina i stil vožnje direktno utječu na trošenje guma stoga vozite u skladu s preporučenom dozvoljenom brzinom i indeksom opterećenja.
  • Zimske gume je najbolje stavljati u kompletu od sve četiri gume.
Back to top